Meme küçültme ameliyatı, memenin ağırlık yapan sarkık cilt ve meme bezi dokusunun çıkarılması ve geriye kalan memenin daha dik ve estetik olarak iyileştirilmiş durumda şekillendirilmesidir. Meme küçültme ameliyatı, kadının dış görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan kozmetik ameliyatlardan biri gibi gözükmekle birlikte aslında rekonstrüktif yani yeniden yapılandırma ameliyatıdır.
Genetik faktörler, hormonal değişiklikler, obezite veya bazı hastalıklar sonucu, vücut ölçülerine uymayan iri memeler oluşabilir. Meme dokusunun artması ve buna bağlı iri meme genç kızlarda da görülebilir. Makromasti tanısı ve kriterleri genellikle klinik değerlendirme ve hastanın semptomlarına dayanır. Genel olarak, makromasti kriterleri şunları içerir:
Meme Hacmi ve Ağırlığı:
Memelerin normalden belirgin şekilde daha büyük ve ağır olması. Bu durum genellikle sütyen beden ölçümlerinin üst sınırlarında veya üzerinde olan meme boyutlarıyla belirlenir.
Fiziksel Belirtiler:
Fonksiyonel Kısıtlamalar:
Psikososyal Etkiler:
Sütyen Kayışlarının Ciltte İz Bırakması
Makromasti tanısı genellikle bu belirtilerin kombinasyonuna dayanarak konur ve cerrahi müdahale kararı da bu kriterlere göre verilir.
Her boyuttaki meme sarkabilir, ancak yerçekimi etkisiyle büyük memeler sarkmaya daha eğilimlidir. Bunun dışında; yaşlanma, menapoz, hamilelik, kilo alımı ve kilo kaybı ile sigara kullanımı göğüslerin sarkmasındaki diğer etkili faktörler olarak sayılabilir. İlginç olarak hamilelik sarkmaya neden olurken emzirmek sanılanın aksine sarkmaya sebep olmamaktadır.
Vücutla orantılı büyüklükte ve estetik olarak güzel şekilli bir meme görüntüsü elde edildiğinde fiziksel, ruhsal ve psikososyal açıdan birçok yarar sağlanır.
Aşağıdaki özellikleri taşıyorsanız meme küçültme ameliyatını düşünebilirsiniz;
Kişiler meme küçültme ameliyatına uygun adaylardır.
Normalde kişinin ergenlik dönemini bitirmesi ve meme büyümesinin durması üzerinden en az 6 ay geçmiş olması gerekir. Ancak, henüz ergenlik döneminde iken çok büyük boyutlara ulaşan ve ergende ciddi psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklara yol açan durumlarda endokrinoloji ve psikiyatri uzmanlarının konsültasyonları da alınarak daha erken yaşta meme küçültme ameliyatı yapılabilir.
Ameliyat için üst yaş sınırı yoktur.
Meme küçültme ameliyatı yapılırken temel basamaklar sarkık olan meme başının daha yukarı bir noktaya taşınması, gerekiyorsa meme başının ufaltılması, fazla olan cilt-meme dokusunun çıkartılması ve kalan dokunun tekrar estetik olarak şekillendirilmesidir. Burada meme başının taşınma şekline ve doku çıkartma yöntemine göre izler değişiklik gösterir. En sık meme başının etrafında dairesel bir iz ve burdan meme altına uzanan dik bir iz oluşur. Eğer meme dokusu miktarı çok ve sarkıklık fazla ise meme altı kıvrımı boyunca da iz olabilir. Ters bir T harfine benzetilebilir.
Meme küçültme veya göğüs küçültme ameliyatı genel anestezi altında ameliyathane koşullarında memedeki büyüklüğün ve sarkmanın derecesine göre farklı cerrahi teknikler kullanılarak yapılır. Bu ameliyatta;
Bu işlemler yapılırken;
Meme Küçültme Ameliyatı Öncesi;
Beklentiler net ortaya konmalı
Cerrahın yol haritası
Anlamadıklarınızı cerrahınıza tekrar tekrar sormaktan çekinmeyiniz.
Ameliyata hazırlık
Meme küçültme ameliyatında çıkartılacak doku miktarı ve yeni oluşturulacak memenin boyutları sadece hastanın veya doktorun tercihine bağlı bir konu değildir. Estetik kabul edilen bir memenin meme başı genişliği, meme altı kıvrımı ile olan ilişkisi, memenin şekli standart olarak bazı ölçü ve oranlarla belirlenmiştir.
Ameliyat edilecek kişinin göğüs kafesinin genişliği, meme tabanının genişliği, meme başının köprücük kemiğine olan uzaklığı, meme başı ile meme altı kıvrımı arasındaki mesafenin uzunluğu, meme derisinin kalitesi gibi birçok faktör göz önüne alınarak ameliyat planlaması yapılır.
Bazen hastalar yıllardır çektikleri sıkıntı nedeniyle göğüslerinin çok küçük olmasını isterler. Bu durumda bedenlerine göre çok küçük olan göğüslerin de estetik durmayacağı kendilerine izah edilmeli ve daha normal ölçülerde bir göğüs bedeni planlanmalıdır.
Serbest “meme başı grefti (free nipple graft)” tekniği haricinde kullanılan diğer tüm cerrahi tekniklerde meme ucu bir miktar süt bezi ve süt kanalları ile bütünlüğü bozulmayacak şekilde, bir blok şeklinde, hareket ettirilir ve bu nedenle emzirme fonksiyonu devam eder.
Süt bezlerinin eski hallerine dönebilmeleri için en az 6 ay, hatta 1 yıl beklenilmesinde yarar vardır.
Tüm meme küçültme ameliyatlarında rutin olarak meme dikleştirme meme toparlama işlemi de yapılmaktadır, yani meme ucu olması gereken yere, daha yukarı bir pozisyona taşınmaktadır. Ek olarak genişlemiş olan meme başı (kırmızı renkli alan) kısımları da küçültülür ve daha simetrik bir hale getirilir.
Yeni bedeninize sutyen seçmek için acele etmeyiniz, doktorunuzun verdiği özel sutyen korseyi en az 2 ay kullanınız. Hatta ameliyattan 1-2 hafta sonra memelerdeki ödemin azalmasına bağlı aynı korsenin bir küçük bedenine geçmeniz gerekebilir. 2-3 ay sonra bizzat üzerinize deneyerek sutyen alınız ve alırken kesi izlerinin üzerine bası yapmayacak ancak memeyi iyice kavrayacak şekil ve beden de sutyen tercih ediniz.
Hasta 2-3 hafta sonra işine dönebilir. 3 ay yüzüstü yatılmaması ve ağır sporlardan uzak durulması önerilir. kilo değişiklikleri, gebelik, emzirme ve yerçekimi, memede hacim artışına ve sarkıklıklara neden olabilir.
Daha Detaylı Bilgi İçin İletişim Sekmesine Bakınız.